CAUTĂ AICI:

Review: Filosofie pentru viata si alte situatii periculoase

Filosofie pentru viata si alte situatii periculoase Filosofie pentru viata si alte situatii periculoase by Jules Evans
My rating: 5 of 5 stars

Importantă carte de popularizare a filosofiei antice - în principal grecești. Am citit-o prima oară pe Kindle în engleză. Credeam în mod eronat că e o lucrare self-help de duzină așa cum le place vesticilor și nu merita să-i fac loc în bibliotecă.

Este scrisă într-un limbaj accesibil, fără nici un jargon filosofic. Autorul nu vorbește despre filosofie ca de la catedră ci caută să vadă cum poate fi aplicată vieții de zi cu zi. El însuși a folosit filosofia pentru a controla anxietatea și depresia. Prezintă oameni simpli care își conduc viața pe baza uneia sau alteia dintre filosofiile prezentate: stoicismul, epicurismul, cinismul, platonismul ș.a.

Presupun că acestea sunt motivele pentru care cartea a avut succes: a coborât filosofia din școli și universități (unde se dogmatizase) înapoi în mijlocul oamenilor obișnuiți. A făcut-o accesibilă și prietenoasă. A refăcut-o practică. Acest fenomen este un trend pe care trebuie să-l aplaud (alt promotor al filosofiei în rândul oamenilor obișnuiți fiind Alain de Botton )

Este deci o carte pentru tineri și neinițiați scrisă de un tânăr. Pentru „jupâni” în materie recomand Exercitii spirituale si filosofie antica de Pierre Hadot. Demersul său este similar: coborârea Filosofiei din mediul academic unde s-a osificat și folosirea ei ca în antichitate. Atunci filosofia era mai mult practică, scopul ei fiind acela de a ne îmbunătăți viața și de a ne pregăti pentru moarte.

View all my reviews