CAUTĂ AICI:

Review: Arta de a fi fericit. Mic tratat de eudemonologie

Arta de a fi fericit. Mic tratat de eudemonologie Arta de a fi fericit. Mic tratat de eudemonologie by Arthur Schopenhauer
My rating: 3 of 5 stars

Editorii au luat fragmente nepublicate de Schopenhauer și au compus cărticele cum ar fi: Arta de a reuși în viață, Arta de a avea întotdeauna dreptate, Arta de a fi fericit.

Tot așa și editorul Franco Volpi a încropit această ediție din fragmentele pe care Schopenhauer urma să le folosească într-o eventuală carte despre fericire (eudemonologie). Chestia e că ideile se repetă des, așa că cele 50 de puncte ar putea fi concentrate în 10 puncte esențiale. Și aș rezuma toată cartea în maxima lui Aristotel (care se repetă la fiecare 2 pagini): „înțeleptul nu aspiră la plăcere, ci la absența durerii”. Așadar fericirea = absența suferinței. Deci termenul de fericire e definit negativ - nici nu mă așteptam la altceva de la Schopy :)

Editorul român a plasat la începutul ediției eseul lui Nietzsche „Schopenhauer educator” - de pe vremea când Nietzsche era mai mult filolog decât filosof. O vorbărie lungă și diluată, foarte plicticoasă. Îmi place acel Nietzsche din Știința Voioasă, cu stilul lui aforistic.

Oricum, orice întâlnire cu Schopenhauer are un efect emotiv pentru mine - e singurul gânditor care mi-a bulit* perspectiva asupra vieții. Pentru totdeauna!

--
* a buli

View all my reviews