CAUTĂ AICI:

Review: Opere 4

Opere 4 Opere 4 by Anton Chekhov
My rating: 5 of 5 stars


Am terminat și acest volum IV din proiectata ediție de 9 volume de opere complete. A apărut și volumul 5, am văzut coperta, dar nu se găsește nicăieri de cumpărat. Deci, pentru mine, acest volum este ultimul din Operele complete ale lui Cehov. Regret că n-am astfel posibilitatea de a citi povestiri importante precum Logodnica sau Salonul 6 (care-i plăcea lui Lenin).

Din acest volum am apreciat în mod deosebit următoarele povestiri și nuvele:

- Vântură-Lume : condiția evreului! Evreul rătăcitor. Pribeag și în concepte - trece de la iudaism la creștinism după ce a fost ateu. Deci e pribeag și în spațiul spiritual. Pentru că e nestatornic personajul a căzut în depresie și îi este frică să stea noaptea singur cu conștiința proprie.

- Povestirea doamnei N.N. - Cum trece viața pe lângă tine dacă ești împotmolit în convenții și constructe sociale. E scrisă din perspectiva unei femei. Altă povestire, Kaștanka, e scrisă din perspectiva unei cățelușe.

- O sărutare - povestire aproape budistă în concluzii. La sfârșit, personajul principal stă lângă un râu (ca lângă fluxul Samsarei) și meditează la zădărnicia și impermanența tuturor lucrurilor și a vieții.

- Stepa - atât de mult mi-a plăcut încât, după ce am terminat cartea, am stat toată duminica și am recitit-o.

- Onomastica - despre prefăcătoria din societate. Cum fiecare își pune o mască care ascunde adevărata fire. Și mai ales cum depresia și frustrările se nasc din aceste prefăcătorii.

- Criză de nervi - prea moralistă și ‘patronizing’ cum zic americanii. Conformă moralei vremurilor. Pe același subiect au scris și alți scriitori ruși. Și ceva comic: la final, personajului principal i se prescrie bromură de potasiu pentru calmare. În armată circula legenda urbană că în ceaiul de tei de dimineață se pune bromură pentru a potoli impulsurile sexuale ale soldaților. De aici - am văzut pe unele forumuri - s-a ajuns la faptul că unele mame nu fac ceai de tei băieților. Mintea umană e interesantă :)

- O poveste banală - un profesor renumit în domeniul său a ajuns la capătul drumului. Toată viața și-a dedicat-o științei dar e străin față de tot ce înseamnă viața adevărată. Interesantă relația cu cele 3 femei din viața lui. Doar la povestea asta aș face un comentariu amplu, ca la școală, pe câteva pagini. E plină de semnificații.


View all my reviews