CAUTĂ AICI:

Review: Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis. Vol. I

Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis. Vol. I Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis. Vol. I by Hierotheos Vlachos
My rating: 0 of 5 stars

Popa ăsta explică clar pe înțelesul meu. Mi-a dezvăluit niște chestii de am rămas mască. Se cunoaşte că a studiat la şcoli înalte din Occident. Aplică metodele ştiinţei pozitiviste la religie: dacă credinţa ortodoxă cu metodele ei specifice are succes în însănătoşirea spirituală a omului înseamnă că este adevărată. Succes = adevăr.
Nu vorbește aiurea în formule învățate pe de rost, care formează un fel de limbă de lemn duhovnicească, cum au obiceiul bărboșii noștri ca să pară luminați. Din cauza acesta tinerii se plictisesc grozav și se îndepărtează de spiritualitate devenind deprimaţi.

Aceeași idee pe care am aflat-o de curând din Terapeutica bolilor spirituale anume că religia ortodoxă este o terapeutică:

"Ceea ce reiese din tradiția patristică este faptul că teologia are un caracter pur terapeutic, și că scopul teologiei nu e să-l ducă pe om nici la înțelegerea lui Dumnezeu, nici la exprimarea lui Dumnezeu, căci și exprimările, și înțelesurile, și cuvintele despre Dumnezeu au un singur scop: tămăduirea omului, care se dobândește atunci când omul a trecut de la luminare la îndumnezeire."

Abia aştept să citesc şi volumul 2. Dezvăluirile din tărâmul duhovnicesc se anunţă spectaculoase! :)

View all my reviews