CAUTĂ AICI:

Review: Filozofia ca mod de viață: convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson

Filozofia ca mod de viață: convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson Filozofia ca mod de viață: convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson by Pierre Hadot
My rating: 4 of 5 stars

Multă confuzie cu titlurile semnate de Pierre Hadot. Cea mai cunoscută carte a sa, Exerciții spirituale și filosofie antică este tradusă la americani Philosophy as a Way of Life: Spiritual Exercises from Socrates to Foucault. În schimb, cartea de față - Filosofia ca mod de viață (!) - este tradusă în SUA The Present Alone is Our Happiness: Conversations with Jeannie Carlier and Arnold I. Davidson.

Lectura acestor convorbiri, agreabile de altfel, este în sine un exercițiu spiritual. Totuși, colecția de eseuri amintită mai sus, reunită sub titlul de ‘Exerciții spirituale’, reprezintă efortul lui Hadot de a coborî filosofia de la catedră și a reda-o oamenilor obișnuiți. Căci acesta era scopul filosofiei inițial: de a ajuta practicanții să ducă o viață autentică și valoroasă. Aș fi dorit ca celebrele Exerciții să apară la Humanitas, nu la o editură obscură Ar fi fost mai populare și mai promovate. Sugerez Humanitas să editeze altă carte celebră a autorului: ‘Citadela interioară’.

Apreciez efortul lui Hadot de a face filosofia accesibilă și populară. Când autorii americani scriu despre același subiect îi dau o tentă new-age sau Zen care nu-mi place.

View all my reviews