CAUTĂ AICI:

Review: Caiete III

Caiete III Caiete III by Emil M. Cioran
My rating: 5 of 5 stars

Mai există și alte caiete ‘descoperite’ de menajera lui Cioran și care sunt în posesia ei. Mi-ar plăcea ca în timpul vieții să le citesc și pe alea. Era culmea ca însemnările să se întrerupă brusc la sfârșitul anului 1972.

Citesc a doua oară aceste însemnări. Și dacă existau 300 de caiete le citeam cu plăcere. Iată și părerea lui Cioran despre cititorii lui fideli:
<< De cum se interesează cineva de cărțile mele, știu că e „terminat", că ceva s-a frânt în el, că nu va fi în stare să se „descurce“ în viață. Nu strâng în jurul meu decât învinşi. Patronul Învinșilor. >>

Mulțam fain!

Și ceva comic. Găsește Cioran într-un anticariat cartea lui, ‘Lacrimi și sfinți’. A aparținut unui student român care a studiat la Paris în perioada războiului. Pe margine studentul notează:
<< se remarcă la imbecilul ăsta o tendință persistentă de a se zugrăvi >>
Am chicotit - un miracol când citești cărțile lui Cioran!

P.S. Mai ales în volumul doi se observă o perioadă când era influențat puternic de buddhism. Am comandat de peste hotare câteva cărți introductive să văd care e șpilu cu religia asta. La noi, bineînțeles, nu se găsește nimic interesant în acest domeniu. Lasă să câștige editurile străine și Bezos!

View all my reviews