My rating: 2 of 5 stars
Carte cumpărată pe fugă din Cărturești fără să fiu atent. Am crezut că e celebra Cartea tibetană a morților. Unul din filmele mele preferate, Enter the void, e bazat pe ea.
Această lucrare este un talmeș-balmeș New-Age cum le plăcea occidentalilor prin anii 90. Lor li s-a făcut greață de creștinism și au rămas cu un gol pe care încearcă să-l umple cu tot felul de utopii. Despre spiritualitatea vesticilor autorul spune: „societatea modernă este în mare măsură un deșert spiritual în care majoritatea oamenilor își închipuie că viața aceasta e tot ce există. Fără o credință reală sau autentică într-o viață viitoare, viețile lor sunt lipsite de orice semnificație ultimă”.
Un proverb tibetan citat în carte mă convinge și mai mult că întreaga Înțelepciune a omenirii a fost una la începuturi și apoi a început să se fărâmițeze de-alungul secolelor, ajungând la sofismele și „newspeak”-ul de azi:
„Nu poți spăla de două ori aceeași mână murdară în același râu”
Păi asta e identică cu maxima lui Heraclit: „nimeni nu se scaldă de două ori în același râu”. Amândouă se referă la impermanența lumii.
Am apreciat în carte învățăturile despre Buddhism, în special varianta tibetană. Și aici am găsit asemănări cu creștinismul răsăritean. La tibetani teoria celor două minți sem=rațiunea practică și logică / rigpa=mintea adevărată ascunsă de sem. La ortodocși avem mintea rațională care murdărește mintea adevărată, noetică și astfel divinitatea nu se mai poate reflecta în oglinda ei.
Atât am putut extrage din toată cărțulia.
Am căutat informații despre autor, Sogyal Rinpoche, și am găsit următorul articol. Dacă faptele expuse sunt adevărate, atunci se anulează toate învățăturile prezentate și toate îndemnurile la compasiune presărate din 2 în 2 pagini. Cine nu-și trăiește filosofia e un șarlatan.
View all my reviews