Maxime, Cugetări si Aforisme by Livia Olaru
My rating: 2 of 5 stars
Regretam dacă cheltuiam mai mult de 10 lei pe carte.
E alcătuită dintr-o grămăjoară de platitudini cum schimbă fetele bătrâne iubitoare de frumos de pe Facebook.
Las la o parte maximele care se repetă des uneori pe pagini alăturate.
Totuși vreau să subliniez erorile care denotă o lipsă de grijă și atenție pentru cuvântul scris precum și lipsă de respect față de cititor. O delăsare de-a noastră de tipul 'merge și așa'. Am întâlnit atitudinea asta la editurile mici care scot lucrări de mântuială.
De exemplu, un citat - chiar celebru - din Kierkegaard (chestia cu opusul păcatului nu e virtutea ci libertatea). Autoarea îl atribuie lui Joseph Goebbels (???). Poate l-o fi repetat și Goebbels când se confrunta cu „problema evreiască”. Și chiar dacă eu îl scriu mâine pe Facebook, autoarea nu trebuie să mă citeze pe mine, ci tot pe Kierkegaard.
Spre sfârșit găsesc binecuvântarea reginei Elisabeta (???) către Cristofor Columb. De fapt, discursul aparține Isabelei I de Castilia. (Plutește drept înainte și, dacă pământul pe care îl cauți nu există, Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala).
La litera P găsesc maxima "Prietenul adevărat este acela care te sfătuiește de bine, nu acel care-ți laudă nebuniile". Autoarea zice că-i aparține lui Andre Malraux. Peste 5 file se repetă același citat de data asta atribuit lui A. Farm.
Și încă: "Viața poate fi înțeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte". Dacă prima oară cugetarea e atribuită lui Mihai Codreanu, peste exact o filă aparține lui Kierkegaard.
Și ultima (că-s multe): "Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele- acest citat din Ferma animalelor de Orwell este atribuit lui... George Swinnock :)
Mă întreb cam cât de confuzi ar trebui să fie copiii care citesc asemenea încurcături. S-ar putea să rămână cu impresia că regina Elisabeta l-a încurajat pe Columb să caute Indiile sau că Ferma Animalelor e scrisă de un obscur popă englez de care n-a auzit nimeni. Păcat.
În rest banalități și truisme : "Proștii nu-i pricep pe oamenii deștepți"- Vauvenargues.
Asta e tot.
View all my reviews