CAUTĂ AICI:

Review: Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia

Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia Strainul. Ciuma. Caderea. Exilul si imparatia by Albert Camus
My rating: 5 of 5 stars


Am înțeles că Ciuma are onoarea de a fi cea mai citită carte în această perioadă. Tot ce auzim acum despre carantină, izolare, dezinfecție, linie ascendentă și vârf al epidemiei, măști (de tifon dezinfectat), tabere de izolare se găsesc și în roman și îl face atât de actual.

Bineînțeles, Ciuma este un roman filosofic în primul rând, nu unul medical. În ‘perioada mea existențialistă’ :) era în top 10 în preferințe.

Și nici nu am vrut să-mi dau cu părerea dacă nu îmi ieșea în cale un review care sugerează că ciuma = fascism. Acum, nu sunt doctor în Litere, dar profii m-au învățat că, în general, autorul nu caută să fie obscur (decât dacă se numește Pessoa :P). Dimpotrivă el intenționează să transmită clar Ideea și se așteaptă ca cititorii să recepteze cât mai limpede mesajul. Să vii și să susții că ciuma simbolizează fascismul (sau comunismul sau orice altă ideologie) sugerează exact politizarea literaturii de care se temea Harold Bloom în Canonul occidental.

E păcat că mințile acestea programate politic nu vor ști niciodată ce carte profund umană și sensibilă au frunzărit. Spre deosebire de ceilalți existențialiști, Camus vorbește despre iubire, despărțire, dor, suferință. Deci asta în plus față de ideile existețialiste ca moartea, absurdul existenței, singurătatea etc.

Nu toți sunt programați politic. Am găsit și review-uri LITERARE printre care și acesta 

View all my reviews