CAUTĂ AICI:

Review: Zen și arta reparării motocicletei

Zen și arta reparării motocicletei Zen și arta reparării motocicletei by Robert M. Pirsig
My rating: 5 of 5 stars

Din când în când, cam o dată pe an, citesc și câte o carte din cultura anglo-saxonă - o cultură care nu-mi e prea dragă. Asta doar pentru ca gândirea să nu-mi devină îmbâcsită, rigidă și unidirecțională. Acum am ales Zen și arta reparării motocicletei, pomenită în unele filme și seriale. În privința ei am avut o prejudecată: am crezut că e o carte pentru hipioți, un fel de manifest flower-power. Din această cauză am stat departe de ea până acum :)

Totuși am fost adeptul autorului încă de la primele 50 de pagini, atunci când afirmă că legile fizicii (de ex. gravitația) și toată metoda științifică sunt doar convenții între oameni, fără corespondent în realitate, acordându-le tot atâta adevăr cât unor stafii. Cam același lucru spune și Nietzsche în Dincolo de bine și de rău.

Aduce apoi în discuție două concepții opuse despre viață: romantică și clasică. Și acestea mi-au amintit de relația dionisiacă / apolinică a lui Nietzsche.

Mai departe, pe lângă raportul obiectiv-subiectiv pe care se bazează cunoașterea occidentală, el introduce un nou concept: Calitatea; aceasta ar preceda gândirea de tip obiectiv-subiectiv. Restul cărții e o expunere, mai ales practică, a acestui concept nedefinibil. Foarte accesibil cititorilor neavizați ca mine și cu exemple. Atinge și chestiuni metafizice cu acest concept nou atunci când compară Calitatea cu Dao al lui Lao Tze sau cu Unul neoplatonicenilor.

Un scriitor evident foarte inteligent, care nu doar scrie ca să murdărească hârtie ci caută răspunsuri și oferă soluții. După cum declară, oferă soluții chiar hipioților. Aceștia reneagă vechile valori fără a pune ceva în loc. El oferă o alternativă.

View all my reviews