My rating: 5 of 5 stars
Nu este o carte self-help ci una de educare. La fel ca 12 Reguli de Viata. De fapt aristocratul von Schönburg citează de câteva ori din celebra carte a lui Jordan B. Peterson
Se înțelege din cele de mai sus că linia ideologică e una conservator-tradițională. Ceea ce nu mă deranjează. Ba chiar e refreshing în atmosfera actuală de thought-control. Iar dacă lucrarea face referire la literatura clasică, la Biblie, la Shakespeare și la Dante - sunt fan!
Ideea centrală: auto-controlul și stăpânirea instinctelor - uneori sublimarea lor - a dus la apariția civilizației.
Și noi avem o carte care ne învață despre boierie: Jurnalul fericirii. Se pare că boieria e singura armă împotriva relativizării gândirii și, mai ales, a moralei.
Anticii ne-au lăsat patru virtuți la care a venit Pavel și a mai adăugat trei. Aflu de la von Schönburg că sunt 27.
Îmi place de traducător. Rar spre deloc am găsit în alte cărți termeni ca ‘luzări’ sau ‘găoază’. Nu știu cum arată originalul dar nota 10 pentru neînnobilarea limbajului.
Ca orice editură familială de garsonieră cu resurse limitate și Baroque Books a gafat-o. Nici acum nu știu cum să interpretez această frază de la începutul cărții:
<< Deși fiecare, spune Bonelli, are sentimentul că este capabil să fie nedrept, ‘cel mai târziu când este el însuși supus nedreptății’. >>
Asta e tot. Și era tocmai despre o temă care mă preocupă: ‘vina de trăi’.
Totuși e una din puținele erori din carte. Alte edituri de garsonieră, de exemplu Cartex sau Seneca etc. n-au nici o treabă cu corectarea textului, nici o considerație pentru cititor.
Am cumpărat și restul titlurilor apărute în română scrise de von Schönburg. E un autor care nu mă obosește. Scrie nonșalant - un termen drag lui. Și o calitate nobilă.
View all my reviews